170729 Votación Plenario

Tots els membres del plenari han votat a favor de les tres comissions que s’han debatut al llarg del matí i que han configurat el text marque definitiu que marcarà l’acció dels socialistes durant els pròxims quatre anys

La Ponència Marco del 13 Congrés del PSPV-PSOE ha sigut aprovada esta vesprada per unanimitat dels membres del plenari. Pel que fa a la primera comissió, ‘Reparant i conquistant drets socials’, l’encarregada de presentar el dictamen ha sigut Ana Barceló, qui ha destacat que “en el nostre estat del benestar, les institucions i les polítiques que ho fan possible, els recursos que ho sostenen i els drets que ho substancien, constitueixen la base imprescindible que articula el nostre model d’organització social”.

Així, ha apuntat que, dins del sistema públic de sanitat, s’han incorporat al text aportacions referides a l’àmbit de la salut mental, l’accés a la dependència digna i la implantació de la figura de l’infermer o infermera escolar en centres d’educació especial. D’altra banda, tal com ha remarcat Barceló, destaca la incorporació de la ponència en defensa del Benestar Animal que, a més, comptarà amb un responsable polític a nivell orgànic dins de la nova executiva del PSPV-PSOE.

Pel que fa a l’àmbit de l’esport aquest s’ha inclòs de forma expressa com un dels instruments més potents per a la prevenció de malalties i la promoció d’hàbits saludables, que a més contribueix a l’estalvi en la despesa sanitària. De la mateixa manera, Barceló ha assenyalat que “és necessari promoure’ls valors del respecte a la diversitat i la tolerància en l’esport, així com les bones pràctiques i el foment de l’esport femení en tots els nivells”, al mateix temps que s’ha contemplat com un dels principals motors de l’activitat turística.

En l’apartat de l’Estat del Benestar s’ha posat l’accent en la necessitat de consolidar un Ingrés Mínim Vital que afavorisca la inclusió social, així com el foment de l’envelliment actiu i l’accés a la informació i les noves tecnologies de les persones de més edat.

Sobre la Participació ciutadana i moviments socials els socialistes valencians han apuntat la necessitat d’incentivar la participació dels joves en les decisions de consultes de caràcter local, fomentar l’associacionisme juvenil i acostar les institucions a la infància i l’adolescència.

De la mateixa manera, s’ha remarcat la necessitat d’incorporar la mediació per a resoldre conflictes judicials i de progressar en el desenvolupament de polítiques solidàries.

Finalment, Barceló ha afirmat que “la igualtat ha sigut transversal en cadascun dels blocs d’aquesta Ponència, la qual cosa suposa un reconeixement a aquest partit com a democràtic, d’esquerres i feminista”.

Pel que fa a la segona comissió, centrada en ‘La reconstrucció econòmica de la Comunitat, valencianisme i federalisme’, que també s’ha aprovat per unanimitat pels membres del plenari, cal destacar l’aposta per la reforma de la Constitució, per a adequar-la al caràcter plurinacional de l’Estat espanyol i reconèixer l’asimetria estructural del federalisme espanyol. Així ho ha exposat l’encarregada de presentar el dictamen, Zulima Pérez, qui ha remarcat que “volem assegurar la igualtat en l’exercici i gaudir dels drets bàsics de tots els ciutadans, amb independència del seu lloc de residència”.

D’altra banda, s’ha plantejat la reforma del Senat “perquè siga una vertadera càmera de representació territorial, sent la càmera de primera lectura de les lleis amb incidència autonòmica”. De la mateixa manera, s’ha incidit en la necessitat d’articular i reforçar els mecanismes de cooperació per a garantir relacions més eficaces en els diferents nivells de Govern, així com l’aposta per enfortir l’autonomia local i desenvolupar governs d’àmbit metropolità entorn de les principals ciutats.

La tercera comissió, ‘El model de partit de la Via valenciana. Un PSPV a l’avantguarda del PSOE’, ha centrat el seu debat en mesures enfocades a la defensa de la vocació municipalista dels socialistes valencians, per la qual cosa s’ha posat en valor l’important procés de transformació dels municipis en aquesta legislatura. Així, el ponent d’aquesta comissió, Herick Campos, ha destacat mesurades com el Pla d’activació, modernització i millora de les cases del poble per a dinamitzar el funcionament de les agrupacions locals; l’impuls de l’Escola de Bones pràctiques municipals, que pretén assessorar a les agrupacions en matèria de política local i resoldre puntualment dubtes en assumptes concrets relatives a la gestió municipal.

D’altra banda, Campos ha remarcat l’ampli respatler a la iniciativa d’estendre les primàries obertes a la ciutadania per a l’elecció de candidats a l’alcaldia en totes les poblacions de més de 20.000 habitants, així com el suport a la creació del Consell Municipal, òrgan consultiu de la comissió executiva, que pretén coordinar i desenvolupar la política municipal dels socialistes valencians.

“El municipalisme és un dels actius més importants del PSPV”, ha destacat Campos, qui ha posat en valor que el PSPV-PSOE és la primera força política tant en nombre d’alcaldies com en poblacions en les quals governa. Finalment, ha posat l’accent en la inclusió en la ponència de l’Escola de Política Municipal, dedicada a la formació de militants, càrrecs orgànics i públics per a fomentar una major participació, mobilització i lideratge polític.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE