Francisco Toledo (27/11/2014)

El diputat socialista, Francisco Toledo, ha al·ludit al lema ‘Units per Bancaixa’ per a referir-se al “quartet” que formaven l’expresident autonòmic i expresident de Bancaixa, José Luís Olivas, Vicente Cotino, Ortiz i Ramón Salvador entorn d’unes operacions irregulars denunciades pel Banc d’Espanya

 

El portaveu socialista adjunt en Les Corts, Francisco Toledo, ha defensat avui en el Ple de les Corts la creació d’una comissió de recerca sobre préstecs i operacions irregulars realitzades per Bancaixa, sota la direcció de l’expresident de la Generalitat, José Luís Olivas, que van sumar en total 2.000 milions d’euros i que van produir “crebant” en la citada caixa d’estalvis. Una comissió que el PP ha rebutjat.

En aquest sentit, Toledo ha al·ludit al lema ‘Units per Bancaixa’ “que Olivas va semblar entendre com ‘Units per a saquejar Bancaixa’”, mentre s’ha referit al “quartet” que formaven el propi expresident autonòmic, José Luís Olivas, al costat dels empresaris Vicente Cotino (“el sobrinisimo” de l’expresident de les Corts Valencianes), Enrique Ortiz i Ramón Salvador. De fet, aquests tres empresaris es van veure beneficiats per préstecs de Bancaixa sense avals, sense taxacions i sense garanties, tal com arreplega l’informe del Banc d’Espanya.

Toledo ha destacat que aquest tipus de préstecs ha superat l’import de més de 1.000 milions: 180 milions per a un grup estranger en el qual estava Cotino i Aspar, causant un crebant de 164; el grup Cotino a Espanya amb 52 milions que es donen per fallits; el grup Salvador amb altres 103 milions que es donen per fallits i el grup d’Enrique Ortiz amb 572 milions que es donen per fallits. D’igual forma, ha citat el préstec de 180 milions que va demanar Cotino per a la compra d’uns terrenys a Hongria per a un circuit de motos, en el qual com a garantia es va donar la compra dels terrenys, que a més finalment no es va realitzar.

A més el portaveu socialista s’ha referit a més irregularitats detectades pel Banc d’Espanya per la compra de sòl sense expectatives urbanístiques, desemborsaments més alts dels autoritzats, aprovació d’operacions no fiables, entre unes altres. Per tot açò, Toledo ha assegurat que “són més de 2000 milions de crebant dels préstecs i de la compra a preu d’or d’actius tòxics de Cotino, Salvador i Ortiz que els valencians vam haver de desemborsar dels nostres diners per al rescat de Bankia” al mateix temps que ha recordat que aquesta caixa “no era una propietat privada, com al·lega el PP, sinó que era de la societat valenciana” i “ha sigut enfonsada per aquest tipus de persones”.

El diputat del PSPV ha insistit que “el quartet” ha d’explicar en el Parlament valencià aquests préstecs i operacions, al mateix temps que ha recordat que el FROB ha interposat una querella. Quant als informes del Banc d’Espanya, ha recordat que l’IVF tenia tota la informació però “no va fer res” i s’ha preguntat “per què els diputats del PP valencià sí accepten una comissió de recerca per a la CAM però no una altra per a Bancaixa i el Banc de València”, en al·lusió a la postura de PPCV de votar en contra d’aquesta comissió de recerca.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE