Per la revitalització democràtica i una nova cultura cívica

Aquests últims 35 anys de normalitat democràtica han erosionat sensiblement el nervi afectiu que hauria d’unir als ciutadans amb les institucions.  El debat actual obeeix a dues causes conjunturals. La crisi institucional que acompanya a l’econòmica i el qüestionament de la capacitat del sistema per a eixir d’ella.

No podem oblidar-nos de la corrupció. L’abús de poder i enriquiment il·lícit per part d’alguns responsables polítics han sumit a la ciutadania en la desesperança. La raó última de tant desenganxe, es troba en la incapacitat de la política per a integrar en l’ordre establit nous anhels, il·lusions i projectes propis de generacions i temps.

Per a les generacions més joves viure en democràcia no té cap mèrit especial, ha arribat l’hora de ser més permeables a la crítica i d’exercitar més enllà de les paraules l’autocrítica.  La falta de transparència en  l’actuació dels poders públics i en molts comportaments dels partits polítics provoca distanciament i falta de compromís amb el públic. La participació política residenciada exclusivament en  comicis periòdics no satisfà de cap manera les aspiracions i els compromisos polítics de la ciutadania.

Els i les socialistes només serem creïbles si efectuem propostes que es corresponguen amb una sincera i fèrria voluntat de millorar la qualitat de la democràcia.  S’acumulen generacions d’homes i dones que han crescut i viscut en llibertat, que consideren amb dret a decidir lliurement la seua destinació, que reclamen ser protagonistes del present.

Els casos de corrupció han entelat l’honest  exercici del servei públic. La confusió interessada entre bipartidisme i partitocràcia, la proposta de llistes obertes i sistema proporcional pur amb una única circumscripció electoral no casen bé amb l’exigència de major vinculació entre ciutadania i representant.

Els socialistes devem proposar solucions concretes, que identifiquen clarament quins són els fenòmens als quals es vol fer front. Més control, més transparència, més participació, més representació i més responsabilitat. Les mesures que es proposen a continuació estan estructurades en tres blocs fonamentals: Transparència i lluita contra la corrupció; Reforma dels partits polítics; i Reconversió institucional.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE