Foto Para Web

Posició política del Grup Parlamentari Socialista al Congrés davant el procés d’investidura

S’ha produït al nostre país una situació excepcional. Dos eleccions generals, dos investiduras fallides i la prolongació d’un Govern que porta més de 300 dies en funcions, amb les greus conseqüències que el fet provoca en altres administracions, com a CCAA i ajuntaments, i en els serveis que aquestes presten a la ciutadania.

Si no es desbloqueja aquest escenari, en 8 dies estaríem davant la dissolució automàtica de les Corts generals i la convocatòria d’unes terceres eleccions generals en menys d’un any. Les conseqüències abans descrites no solament anirien en perjudici de les institucions i de les persones. S’obriria pas la conclusió que la democràcia espanyola, després d’una trajectòria exemplar, hauria entrat en un procés seriosament anòmal. El que bé podria semblar una irresponsabilitat de la política i els seus protagonistes davant un moment singular com l’actual, acabaria per erosionar profundament la identificació entre aquesta i la ciutadania.

Les últimes eleccions van oferir per al PSOE els pitjors resultats de la història recent. Després d’això, no va ser possible articular un govern anomenat transversal, per la rotunda negativa de dues de les forces anomenades a recolzar-ho. Tampoc va ser possible un construït sobre un conjunt molt divers de forces d’esquerra i nacionalistes, atès que hagués requerit del concurs d’unes altres que qüestionen obertament les bases del nostre model constitucional.

Després de tot això, la minoria majoritària, el Partit Popular, ha arribat a un acord amb altres forces afins per aconseguir el suport exprés de 170 diputats al seu candidat. Amb aquests resultats, i després de l’esdevingut des de les eleccions, resulta inqüestionable que no hi ha més que dues alternatives: o unes noves eleccions o el Partit Socialista contribueix a desbloquejar la situació del país perquè s’engegui la Legislatura i es restauri el funcionament normal de les institucions.

A ningú se li oculta que no és una decisió fàcil però tampoc contemplem l’exercici de la responsabilitat política, en aquesta conjuntura certament excepcional, com una càrrega que ens resulti aliena o incompatible amb el paper que hem vingut exercint en la nostra democràcia constitucional. Si hem estat la força majoritària durant un major període de temps en democràcia, i això ens ha permès deixar una clara petjada de les nostres polítiques, dels nostres principis i dels nostres valors en la societat espanyola, va ser perquè la majoria dels ciutadans i ciutadanes ens ha percebut com un partit responsable, capaç de fer-nos sempre càrrec del país i de les seues aspiracions i necessitats, tant des del Govern com des de l’oposició.

En aquesta ocasió, com en unes altres, no ens comportem responsablement malgrat ser socialistes. Ens sentim responsables, responsables del conjunt de la ciutadania, responsables del país, perquè som socialistes. I si exercim de nou la nostra responsabilitat és precisament per la nostra condició de força de govern que aspira a seguir representant en el futur a la majoria social de progrés.

El 28 de desembre del passat any, aquest mateix Comitè Federal va resoldre que “les noves eleccions han de ser l’última opció, perquè suposaria un fracàs col·lectiu. Els espanyols ens han convocat per al canvi, per al diàleg i per a l’acord. I els representants triats pels espanyols i espanyoles hem d’estar a l’altura d’aquest mandat popular, per sobre d’interessos partidaris i personals”. Aquell indesitjat fracàs col·lectiu es va consumar 7 mesos després, el 26 de juny, quan els ciutadans van tornar a ser cridats a les urnes.

El Partit Socialista considera que una nova repetició de les eleccions, que serien les terceres, és el pitjor desenllaç possible a aquesta situació. Ho és en els tres plànols que més ens importen:

 1. La repetició de les eleccions és greument nociva per a la salut de la democràcia. La societat ha de tenir la seguretat que el vot popular és decisori; que tria a uns representants amb el mandat que compleixin amb les seues obligacions, la primera de les quals és donar un govern a Espanya; que les conveniències tàctiques dels partits no poden imposar-se a l’expressió de la sobirania popular. El resultat de les eleccions ha de ser sagrat, i ningú té dret a obligar als ciutadans a votar per tercera vegada pel fet que les dos anteriors no hagen satisfet les seues expectatives. Repetir les eleccions no només no  estructural al funcionament de la democràcia representativa i a la seua credibilitat social.
 2. La repetició de les eleccions és perjudicial per a l’interès d’Espanya i el dels espanyols i espanyoles. Perquè perllongaria durant diversos mesos més el bloqueig polític i la situació de desgovern; perquè retardaria encara més la presa de decisions que són urgents i imprescindibles per a l’economia i per al benestar de la ciutadania; perquè dificulta una resposta eficaç des de l’Estat al desafiament secessionista; perquè perllongaria la nostra actual absència en l’escenari internacional, alguna cosa especialment greu quan la Unió europea s’està jugant el seu futur. No hi ha cap benefici per a Espanya ni per al conjunt dels seus homes i dones que pugui derivar-se del fracàs d’aquesta legislatura i de la repetició de les eleccions.
 3. La repetició de les eleccions pot tenir també efectes molt negatius per al Partit Socialista. Perquè apareixeríem davant la societat com els principals responsables d’un bloqueig que ningú desitja. I perquè una nova reculada electoral ens faria perdre la capacitat que ara tenim de liderar l’oposició i condicionar des de la nostra acció parlamentària l’acció del govern i el contingut de les lleis, en benefici de les nostres idees i dels sectors socials que més necessiten un socialisme fort i influent.

Volem, doncs, exercir hui la nostra responsabilitat i volem fer-ho d’una forma activa, a partir del decisiu paper que podem exercir al Parlament, amb capacitat, alhora, de controlar i d’impulsar, d’influir i de legislar, de persuadir i de disuadir.

Uns objectius inajornables

Com a expressió de la nostra responsabilitat, tant davant el Parlament com davant la societat espanyola, els socialistes anunciem els objectius polítics que considerem inajornables des del començament mateix de la Legislatura i que, en conseqüència, anem a defensar davant el Govern i el conjunt de les forces polítiques:

 • Considerem que la reforma laboral ha de ser derogada al més prompte possible, sent urgent convocar al diàleg social entre erls emnpresaris i els sindicats per abordar la lluita per una creació sostinguda de l’ocupació, així com la millora del salari mínim, l’eliminació de la bretxa salarial, la situació dels aturats de llarga durada en el marc de la protecció per desocupació i la regulació de la negociació col·lectiva a fi de restablir l’equilibri entre les parts.
 • Considerem que el nou Govern ha de convocar el Pacte de Toledo per abordar el present i futur de les pensions. Completant el marc dels pilars del nostre sistema de benestar, el PSOE defensarà al Parlament la completa derogació de la LOMCE i treballarà per a un Pacte d’Estat en matèria educativa. A més, treballarem per recuperar el caràcter públic, universal i gratuït de la Sanitat Pública espanyola, impulsant la recuperació del Sistema per a l’Autonomia Personal i Atenció a la Dependencia.
 • Així mateix, des del Parlament obrirem, amb caràcter immediat, un procés de diàleg amb les forces polítiques per afrontar els seriosos desafiaments presents en la vertebració territorial d’Espanya, en particular amb l’objecte de recuperar la normalitat institucional amb Catalunya. A més, emprendrem amb el conjunt de les comunitats autònomes i nacionalitats les reformes jurídiques necessàries per millorar l’articulació del nostre model territorial i el seu finançament.
 • Assumirem un compromís col·lectiu per bandejar de la nostra vida pública les pràctiques corruptes que soscaven la confiança de la societat en les institucions. Això no només exigeix una decidida actuació de la justícia i de les forces policials, que han de ser recolzades per tots i en tots els casos, sinó reforçar els mecanismes de control i prevenció en el funcionament de les administracions publiques.
 • Treballarem perquè les dones recuperen tots els drets perduts en l’àmbit de la salut sexual i reproductiva i la Interrupció Voluntària de l’Embaràs. Així mateix, impulsarem un gran Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere.
 • En l’àmbit de les llibertats i dels drets de ciutadania, el PSOE impulsarà la derogació de l’anomenada Llei Mordassa i qualssevol altres normes restrictives de les nostres llibertats cíviques. També impulsarem les mesures d’extensió dels drets i llibertats que estan al nostre programa electoral, com per exemple la Llei d’Igualtat de Tracte i contra la Discriminació.

Aquests són al nostre judici , objectius fonamentals per reforçar i millorar la cohesió social, territorial i democràtica d’Espanya, i marcaran des del principi l’adreça de l’oposició que farem.

El Partit Socialista sempre ha assumit la seva responsabilitat amb la societat espanyola. En aquesta situació, difícil però alhora carregada d’oportunitats, tornem a fer-ho, sabent que la nostra missió històrica és defensar la democràcia, el progrés i la justícia social; i el nostre objectiu polític és recuperar la confiança majoritària dels i les espanyoles i estar preparats per governar el país quan així ho decideixin. I mentrestant, desenvoluparem en plenitud la tasca que ens han encomanat la ciutadania, que és l’exercici i el lideratge de l’oposició parlamentària.

El PSOE realitzarà des del primer dia una oposició tan ferma com a constructiva. Buscarem els suports necessaris per revisar les polítiques antisocials del PP; combatrem totes aquelles mesures que considerem negatives per a les persones i promourem activament el diàleg i el consens, no només amb el Govern sinó amb totes les forces polítiques, per treure endavant les grans reformes que Espanya necessita i que porten massa temps ajornades. Si això és sempre necessari, ho és molt més amb un govern en minoria i un parlament políticament fragmentat.

Per tot l’exposat, el Comitè Federal acorda:

 • Mostrar en la primera votació de la investidura el nostre rebuig frontal a les polítiques del Pàg. Per a això, el Grup Parlamentari Socialista votarà no a la investidura de Mariano Rajoy en la primera votació.
 • Amb l’objectiu de desenvolupar els continguts d’aquesta resolució i desbloquejar l’excepcional situació institucional que sofreix el país, el Grup Parlamentari Socialista s’abstindrà en la segona votació del proper debat d’investidura.

 

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE