160426 Acto Sanidad
  • Prop de 300 persones assisteixen a l’acte d’homenatge en el qual ha participat el exsenador i ponent de la Llei, Ángel Luna; la consellera de Sanitat, Carmen Montón; i el president, Ximo Puig, on han ressaltat la contribució de la Llei General de Salut a la universalització i democratització de la sanitat
  • Ximo Puig rendeix un homenatge a Ernest Lluch i ressalta la seua figura “com l’home de consens que va ser capaç d’impulsar la llei que més ha canviat la vida de la gent en aquests 30 anys”

El PSPV ha rendit avui un multitudinari homenatge als impulsors de la Llei General de Salut amb motiu del 30 aniversari de la seua engegada amb una taula redona en la qual ha participat l’ex senador i ponent valencià de la llei, Ángel Lluna; la consellera de Sanitat, Carmen Montón; i el president de la Generalitat, Ximo Puig. Davant prop de 300 persones, els socialistes valencians han volgut destacar la figura “clau i fonamental” de l’ex ministre socialista Ernest Lluch, “qui va ser el vertader impulsor del que és ja un dels assoliments més importants de la història democràtica i qui va aconseguir plasmar el mandat constitucional de protecció de salut com a element bàsic en de benestar individual”. “Gràcies a Ernest Lluch, eixe valencià d’adopció, ara a Espanya tenim un dels millors sistemes sanitaris del món”, ha ressaltat el president de la Generalitat abans de recordar que els tres pilars sobre els quals es va assentar la llei segueixen encara vigents.

Durant la seua intervenció Ximo Puig també ha destacat la labor del que va ser conseller de Sanitat quan es va aprovar la Llei General de Sanitat, Joaquín Colomer. En l’acte el cap del Consell ha defensat la necessitat que “en ple segle XXI en lloc de seguir avançant cap a la universalitat, la cohesió social i una concepció plural i descentralitzada d’Espanya, el govern de Rajoy haja decidit retrocedir en els avanços socials impulsats pels socialistes amb una visió centralista que únicament imposa copagaments, retalla drets i privatitza serveis”. Per açò, el dirigent socialista ha reiterat que la possibilitat de celebrar el trenta aniversari d’aquesta Llei “posa en evidència que moltes de les coses per les quals a Espanya ens sentim orgullosos, com és el nostre sistema sanitari, han sigut possible gràcies a governs socialistes”. Així, ha afegit que “l’única garantia que seguisquen vigents és que els socialistes tornen al Govern d’Espanya”.

En aquest sentit, tant Ximo Puig com la consellera Carmen Montón han recordat durant les seues intervencions com ha sigut el nou Consell “qui ha acabat amb l’injust copagament imposat pel govern de Rajoy i qui ha tornat a universalitzar la sanitat en aquesta Comunitat”. “En nou mesos hem recuperat drets sanitaris, enfortit la sanitat valenciana i hem tornat a democratitzar el sistema i tot açò perquè aquest govern, igual que Ernest Lluch fa 30 anys, és un govern decent fermament convençut que no podem deixar a ningú sense el dret universal a la Sanitat”, ha destacat Montón. Tant la consellera com el president de la Generalitat s’han mostrat “profundament satisfets que, de nou, un govern socialista ha tornat a garantir la cobertura sanitària a tots els ciutadans després de les retallades i l’exclusió imposada pels governs del PP”.

Tots els dirigents socialistes han reconegut la “fonamental aportació dels professionals sanitaris que van creure en el projecte d’Ernest Lluch i van fer possible la seua implantació en totes les autonomies, així com als més de 65.000 professionals que actualment estan fent possible mantenir una sanitat valenciana pública, universal i de qualitat malgrat les retallades i les dificultats a les quals s’ha vist sotmesa en els últims anys”. “La seua capacitat, dedicació i sentit de la responsabilitat ens proporciona la seguretat més important en la vida dels humans: la seguretat sobre la pròpia vida”, ha apuntat Puig davant la vintena d’associacions i col·legis professionals, col·lectius socials i sindicats sanitaris que han assistit a l’acte.

Per la seua banda, l’ex senador valencià i únic ponent de la llei durant la seua tramitació, Ángel Luna, ha lamentat que les “enormes dificultats i reticències a les quals el govern socialista va haver d’enfrontar-se per a traure avant la llei valenciana tornen a estar de nou en el debat públic” i ha posat com a exemple la dura resistència a la qual tant Ernest Lluch com el govern de Felipe González van haver d’enfrontar-se a través de la “Operació Primavera”, per la qual la dreta espanyola va intentar convèncer als professionals d’oposar-se a la nova llei sanitària. “Lamentablement, la Sanitat pública que vam fer possible fa 30 anys, fruit de la clarividència, la tenacitat, l’esperit dialogant i la tolerància de gent com Lluch i Joaquín Colomer avui està en perill si continua governant el PP ha Espanya”, han sentenciat els dirigents socialistes.

L’acte ha finalitzat amb la inauguració d’una exposició sobre la vida d’Ernest Lluch, assassinat per ETA l’any 2000, en el hall de la seu del partit i en el qual ha participat la seua família i la fundació que porta el seu nom amb nombroses fotografies i objectes personals que resumeixen la vida de l’ex ministre socialista. “Tant de bo el conjunt de la societat mai oblide el llegat de Lluch, perquè va ser capaç de defensar-nos com cap altra persona del terrorisme a través de la paraula”, ha insistit Puig abans d’agrair-li en nom de tots els socialistes “tot el que va fer per la democràcia, no solament a Espanya, sinó també a la Comunitat Valenciana”.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE