IMG 7621
El president de la Generalitat i l’expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero, defensen en el Botànic el model socialdemòcrata com el motor que ha “transformat la societat” i aconseguir “les majors quotes d’igualtat”
El president de la Generalitat i secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, ha manifestat que “la socialdemocracia i el federalisme són els instruments per millorar la vida de les persones i els objectius que ens vam proposar fa 140 anys per transformar la societat”. “Socialdemocracia i federalisme són dues cares de la mateixa moneda”, ha afirmat. “Són dos grans conceptes polítics que tenen imperfeccions, però es tracta de reformisme després de reformisme, actualitzar els vells valors republicans, els que han fet avançar al món perquè tinguin el major impacte possible en la societat”, ha argumentat. Per a Puig, “no ens podem instal·lar en el conservadorisme, hem d’estar en permanent debat”, i és precisament aquest debat al que ha apel·lat l’ex president del Govern José Luis Rodríguez Zapatero “que ha de ser l’escola en el nostre partit, i per això a Ximo Puig li va a anar bé”.

Ximo Puig i José Luis Rodríguez Zapatero han clausurat la Escola d’Estiu en el Botànic al Debat entre Presidents, en un auditori completament abarrotat en el qual es trobaven els consellers d’Hisenda, Sanitat i Justícia, Vicent Soler, Carmen Montón i Gabriela Bravo, els membres de l’Executiva Nacional del PSPV-PSOE i nombrosos alcaldes i regidors de tota la Comunitat. La regidor de l’Ajuntament de València Sandra Gómez ha presentat l’acte i als seus dos protagonistes principals.

Puig ha explicat la gestió al Govern autonòmic durant el primer any. “Estem gestionant la diversitat. Cal gestionar la diversitat i qui no sàpiga gestionar-la no va a tenir espai en el futur”, ha apuntat. “La Comunitat Valenciana té un potencial enorme, les millors universitats públiques, les generacions millor formades de la història”, ha assenyalat. El president ha criticat la “vella avantguarda pueblerina” que va aplicar el PP valencià quan va governar, “quan tot havia de ser gran, com més grans millor, i sota no hi havia res, era cartró pedra. I les falles les fem una vegada a l’any”.

En aquest sentit ha subratllat que aquell era “un projecte fals i sense contingut i sense ànima”. “Ara es tracta de recuperar des dels principis republicans, socialistes que han fet moure el món i situar-nos en l’escenari actual. Si alguna cosa ha fet la socialdemocracia és no creure en veritats absolutes, incorporar els nous instruments, temps i forma de veure les coses”, ha argumentat. Enfront d’aquesta posició, el conservadorisme és des del seu punt de vista “no entendre els canvis, sentir-te bé en la teva posició i ja passarà el que hagi de passar i aquesta no és la posició d’una persona d’esquerres i transformadora, que veu el que passa a la seva al voltant i pren consciència”.

José Luis Rodríguez Zapatero ha recordat en la seva intervenció alguns dels principals assoliments de la socialdemocracia. “La socialdemocracia és un projecte extraordinari. Si un agafa els països amb millors quotes de desenvolupament de l’estat de benestar veurà que aquests són els països on hi ha hagut més anys de governs socialdemòcrates”, ha destacat.

L’expresident també ha defensat l’avanç cap a una “Europa federal” o uns “Estats Units d’Europa”. Des del seu punt de vista, la socialdemocracia combat les desigualtats civils i les desigualtats socials, que “van de la mà”: “en la mesura que avancem en l’aspiració de la igualtat civil estarem creant posicions a favor de les igualtats socials”.

Zapatero ha afirmat que el mecanisme essencial per aconseguir aquest objectiu és el salari mínim professional, que ha definit com la “palanca de redistribució de l’ingrés perquè la sortida de la crisi”. “Quan arribem al govern, els índexs de desigualtat estaven en la població de més de 65 anys. Vam fer una actuació concentrada a través de dues vies, pujada de pensions mínimes i llei de dependència, i en 8 anys va haver-hi un canvi substancial i s’apropo la situació a la mitjana europea”, ha argumentat.

Centenars de càrrecs públics públics i orgànics del PSPV-PSOE han assistit durant aquesta setmana a la Escola d’Estiu celebrada en el Botànic sota el lema “Socialdemocracia i federalisme”. Des de dijous passat i fins avui s’han celebrat diverses conferències, taules rodones i diàlegs com el de la clausura d’avui.

Reivindicant el finançament
El primer acte celebrat aquest matí ha estat la taula rodona titulada “finançament, federalisme i socialdemocracia”, que ha estat moderada pel conseller d’Hisenda, Vicent Soler, i ha comptat amb la presència de l’expert en finançament autonòmic José Antonio Pérez, el catedràtic de la Universitat de València Antoni Zabalza, i la consellera d’Hisenda de la Junta d’Andalusia, Mª Jesús Montero.

Vicent Soler ha destacat que la situació actual és “anticonstitucional”. “Hi ha principis bàsics que la llei manté com a fonamentals i que no es compleixen. L’estat de les autonomies ha fet que tres dels quatre pilars bàsics de l’estat del benestar es gestionin per les autonomies: sanitat, educació i dependència, però l’estat no només no ajuda, sinó que ens posa mesurades com a sostre de despesa, actuant com a jutge i part des d’una enorme deslleialtat”, ha argumentat.

José Antonio Pérez, expert en finançament autonòmic ha qualificat de “urgent” el canvi de model financer per la seva desigualtat, i ha afirmat que si els ingressos que rep Cantàbria s’extrapolessin a la resta, la Comunitat Valenciana rebria 3.400 milions d’euros més. Per la seva banda, Antoni Zabalza, catedràtic de la Universitat de València, ha explicat que “la crisi ha estat una espècie d’experiment de laboratori on un sistema que estava preparat per a uns paràmetres s’ha enfrontat a condicions externes totalment diferents, i ha posat en evidència els punts crítics”.

Finalment, la consellera d’Hisenda de la Junta d’Andalusia, Mª Jesús Montero, ha afirmat que “és bastant preocupant l’abordatge del govern del PP sobre les comunitats autònomes a les quals està despullant de la seva arquitectura institucional”. Montero ha subratllat que “equilibro territorial i igualtat són els dos principis clau al debat del finançament autonòmic”. “Parlem de la vida de la gent i de com els impostos van a finançar el que els ciutadans consideren important”, ha argumentat.

La consellera andalusa ha afirmat que “el debat del finançament amaga que les comunitats som unes meres proveïdores de serveis, quan en realitat també fem polítiques d’estímul, de recerca, que pretenen crear i aportar riquesa”.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE