Ximo Puig

El candidat socialista a la presidència de la Generalitat aposta per redefinir el paper de les Diputacions “perquè no siguen entitats fosques i plenes de xarxes clientelars com ha succeït a la Comunitat”

El candidat socialista a la presidència de la Generalitat, Ximo Puig, ha insistit avui en el seu compromís d’encarregar una auditoria ètica externa anual “perquè els ciutadans comencen a recuperar la confiança en les institucions valencianes que el PP ha corromput durant anys” així com la necessitat que el govern “explique en el parlament autonòmic els comportaments i decisions preses”. En aquest sentit, ha reiterat que una de les bases del govern i del projecte socialista serà “la regeneració democràtica i la millora permanent de la governança” i, per açò, ha apuntat que a més de realitzar una auditoria econòmica real “en la qual es reflectisquen tots els compromisos de despesa a mitjà i llarg termini, que són enormes”, el futur govern socialista també lluitarà per a recuperar l’ètica i la moral en les institucions.

De fet, el líder dels socialistes valencians ha insistit que és fonamental “que els valencians coneguem tota la veritat sobre la gestió del PP durant 20 anys” i ha recordat que la imatge de la Comunitat “ha quedat seriosament danyada després de la gestió popular”. “Som l’única regió a la qual la Comissió Europea ha multat per falsejar els comptes públics”, ha recordat Puig abans d’assenyalar que ací “s’han confós les responsabilitats polítiques amb les jurídiques i encara que pot ser que siga legal que Rita Barberá es gaste més de 1000 euros en una nit d’hotel el que és clar és que no és ètic ni moral i és amb aquests comportaments amb els que pretenem acabar”.

Així s’ha manifestat el secretari general del PSPV durant l’entrevista que li han realitzat en ‘Los Desayunos de TVE’ on a més de posar en evidència la difícil situació en la qual es troba la Comunitat Valenciana també ha desvetlat algunes de les seues propostes de govern com la reducció d’alts càrrecs en el seu futur govern “per a millorar en eficàcia i reduir despeses” així com la seua intenció de no pujar els impostos i prioritzar la despesa social. “En aquesta autonomia s’ha augmentat descaradament el nombre d’alts càrrecs i de fundacions i institucions públiques que han gastat innecessàriament milions d’euros únicament en propaganda i en paelles al mateix temps que es deixaven de pagar ajudes a la dependència i es consolidava un deute enorme per a les futures generacions”, ha apuntat Ximo Puig, qui també ha insistit en la necessitat que revisar la configuració de les Diputacions Provincials “perquè no siguen com a regnes de Taifes i xarxes obscurantistes i clientelars com ha succeït a València”.

De fet, durant l’entrevista en TVE el candidat socialista ha recordat que els presidents provincials de les tres diputacions de la Comunitat (Joaquín Ripoll, Carlos Fabra i Alfonso Rus) “estan sent investigats i fins i tot condemnats per corrupció” i ha apostat per una reforma constitucional en la qual es definisca de nou el paper de les mateixes. “Les diputacions de començaments del segle XIX conviuen amb l’organització territorial que va implantar la Constitució del 78 amb la combinació entre centralisme i autonomies, per la qual cosa és necessari repensar les seues funcions i competències perquè no és possible que tinguen diners per a certes coses quan la Generalitat no disposava ni tan sols amb recursos per als menjadors infantils”. Per açò, Ximo Puig ha proposat recuperar la Llei de Coordinació de les Diputacions “i que cada regió puga definir la seua política interna territorial”.

El seu compromís de reobrir una RTVV pública, plural i en valencià ha sigut també una altra de les propostes llançades pel candidat socialista durant l’entrevista, qui ha apuntat que “amb cinc milions d’habitants i una llengua pròpia som l’única regió d’Europa que no compta amb un mitjà públic” i ha lamentat que el PP “donara a triar als valencians com al començament del segle XX entre pa i cultura”. “Volem pa i cultura i és fonamental la reobertura de Canal 9 perquè necessitem un ecosistema informatiu valencià que defense l’espai cultural, lingüístic i informatiu de la Comunitat” ha assenyalat Puig abans de reiterar el seu compromís que el pròxim 9 d’Octubre tornarà a emetre una nova RTVV “allunyada del balafiament massiu, sostenible econòmicament i que defense al sector audiovisual”. “Una de les grans crisis del nostre país és la dels mitjans de comunicació, que es troben en una situació de feblesa extrema i el que hem de fer no és tancar-los, sinó fomentar-los perquè la qualitat democràtica d’una societat es mesura per la qualitat, independència i pluralitat dels seus mitjans”, ha asseverat el secretari general dels socialistes valencians.

A més, durant la seua intervenció, Puig s’ha mostrat convençut que a la Comunitat “hi haurà per fi el canvi que reflecteixen totes les enquestes, on es manifesta que el 75% dels valencians volen que hi haja canvi i que el PP passe a l’oposició” i ha defensat el lideratge del PSPV “perquè els socialistes plantegem un canvi segur i raonable per a reconstruir una Comunitat que està en situació d’emergència”. Així, ha reiterat que el PSPV-PSOE “aspira a ser el primer partit de la Comunitat perquè pot i tenim la capacitat de pilotar el canvi que necessitem per a superar aquesta situació”. No obstant açò, preguntat pels partits emergents Puig ha indicat que li “mereixen tot el respecte del món” però ha advertit que “cadascun ha d’assumir la seua responsabilitat i explicar les seues propostes i el que van a fer perquè el fonamental és que la Comunitat tinga un govern solvent que puga donar la volta a la difícil situació que travessa la Comunitat amb 40.000 milions d’euros de deute, més atur que la mitjana nacional i 12 punts menys de renda per càpita”. El que demostra, segons Puig, que “el paradigma del Llevant Feliç ja no existeix” i davant açò ha afegit que les propostes del partit socialista són generar un “gran acord per la Comunitat per a aconseguir el finançament que ens correspon i avançar en el canvi del model productiu”.

Per açò, quant als possibles pactes, el dirigent socialista ha reiterat que la seua “lleialtat” és amb “el poble valencià perquè tots hem de tenir clar que és necessari acostar el muscle per a traure a la Comunitat d’aquesta situació d’emergència” i, per tant, és fonamental un “canvi de direcció amb grans acords que facen possible que la Comunitat siga la Finlàndia del mediterrani perquè aquesta terra té grans possibilitats, el que ha fallat és el govern”. De fet, ha insistit que a la Comunitat “s’ha demostrat que ha caigut el mite que la dreta governa bé l’economia, perquè ho han fet pitjor impossible”.

“És necessari passar pàgina i obrir una nova etapa amb sentit comú, responsabilitat i sense sectarismes, sense partidismes de cap tipus perquè nosaltres sempre posarem per davant l’interès general”, “Ha arribat l’hora que tots els partits apostem pel diàleg i posem per sobre dels nostres interessos, la defensa dels interessos dels valencians” ha assenyalat Puig abans d’instar a tots els actors polítics que entren en el parlament valencià “a posar el millor de si mateix per a facilitar el diàleg”. “En açò consisteix la democràcia i la prova és que els únics governs a Europa que no són de coalició són els de França i Espanya”, ha incidit abans de lamentar que “estiguem demanant més pluralisme i al mateix temps busquem fórmules per a restringir-ho”.

En qualsevol cas, per a Puig, “és una exigència democràtica desallotjar al PP de les institucions” i ha advertit que el primer punt del seu programa és la “honradesa radical, acabar amb la corrupció i passar pàgina a la vergonya enorme que ens ha fet passar el PP”. De fet, ha recordat que “no hi ha hagut solament un cas de corrupció, a la Comunitat hi ha hagut una corrupció sistèmica, hi ha dues persones en la presó Carlos Fabra i l’exalcalde de Torrevella, hem tingut Gürtel, Nóos, Rus, hem tingut massa assumptes tèrbols” als quals cal afegir “el finançament il·legal del PP des de fa 10 anys, han guanyat les eleccions dopats”. Davant açò, ha assenyalat que “la Comunitat és una terra de gent honrada, honesta i treballadora” i, per tant, és el moment que “emergisca de la negritud del PP”.

Segons ha explicat el dirigent socialista, durant tots els anys de govern del PP “hi ha hagut un capitalisme especulatiu del PP, es van posar tots els ous en la cistella de l’especulació urbanística, en un moment determinat va generar creixement econòmic i molta gent es va sentir atrapada per eixa qüestió” i, en aquest sentit, ha advertit que “no és problema dels votants sinó de qui va posar el far en mala direcció”. Davant açò, Puig ha indicat que el seu programa de govern es basa en tres qüestions fonamentals: la regeneració democràtica, la reforma del model productiu i la visibilitat de la Comunitat a Espanya. Per al dirigent socialista, “el primer eix de l’actuació socialista serà retornar l’honradesa al govern de la Generalitat, retornar la reputació als valencians que s’ha vist tacada en tota Espanya, així com recuperar la credibilitat de les institucions valencianes”.

En segon lloc, Puig ha assenyalat que és necessari una “reforma del model produït perquè la majoria de les accions es van dirigir a l’especulació i, per tant, cal reactivar-ho, estimular, per exemple el sistema agroalimentari”. És més, segons ha assenyalat cal “reindustrialitzar perquè el sistema industrial ha caigut 10 punts del PIB, igual que els serveis perquè cal buscar l’excel·lència pel camí de la rehabilitació i l’aposta per les noves tecnologies”; i finalment, ha assenyalat que “per a retornar la visibilitat de la Comunitat a Espanya és fonamental que tinguem el finançament que ens correspon”. A més, i al fil d’aquesta iniciativa, Ximo Puig ha recordat que al problema d’infrafinançament que pateix la Comunitat “cal sumar que el PP ha arruïnat i acabat amb les entitats financeres perquè fa 20 anys teníem la tercera i la quarta caixa espanyola i un banc de primer nivell i ara en canvi no tenim res”.

Per açò i abans de concloure la seua intervenció en “Los Desayunos de TVE” Ximo Puig ha criticat que el PP “haja provocat amb la seua mala gestió que la Comunitat haja passat de ser una terra d’oportunitats i amb futur a una terra amb un 31% d’exclusió social i de penúries” i s’ha mostrat convençut del canvi que es produirà a la Comunitat a partir del dia 24. “Aquesta situació es va a arreglar perquè els valencians som gent honrada i treballadora que sabem i podem superar la situació a la qual ens han portat els dirigents”, ha sentenciat.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE